Keizersgracht 784-792

Inhoud

Arrestatie redactie Bikkelacht

Me vel is me vel b
Gewraakte foto van "Beatrix" (l) en gereconstrueerde politiefoto's van Bikkelachtredactie

In nummer 63 van Bikkelacht (april 1966) stond een foto van een topless look-alike van de pas getrouwde kroonprinses Beatrix met enige parafernalia als een kroontje op haar short, een wimpel en de tekst "me vel is me vel" (toespeling op de uitdrukking Bevel is bevel).

Het was als grap bedoeld, maar het Amsterdamse Openbaar Ministerie zag de humor van de prent niet in en liet de voltallige redactie van Bikkelacht (Frits Boer, Hans Knegtmans en Rogier Proper) inrekenen en voor enige dagen opsluiten wegens "opzettelijke belediging van de vermoedelijke troonopvolger (art. 112 WvS)", waarvoor maximaal VIER jaar gevangenisstraf kon worden opgelegd. De gehele oplage van nummer 63 werd in beslag genomen, voorzover die in de openbare verkoop beschikbaar was; de vaste abonnees (Olofspoorters, reünisten en anderen) hadden hun exemplaar al thuis ontvangen, voordat de beledigende poster werd ontdekt. In het proces dat daarop volgde werden Frits Boer en Rogier Proper tot een week gevangenisstraf veroordeeld. Hans Knegtmans werd niet vervolgd.
Pogingen van andere tijdschriften (Student te Leiden, Trophonios te Utrecht) om de plaat ook te publiceren mislukten; ze werden door de politie in beslag genomen vóor de distributie.

Zie het boek Voorhoede van een andere tijd; bloei en teloorgang van Studenten Sociëteit Olofspoort van Inez van Eijk uit 2001 voor meer details.

Naschrift van Frits Boer:
"De foto van de gewraakte 'pleemeid van het jaar' stond een jaar of zo daarvoor in een of ander Engels 'mannenblad' en was door iemand in zijn wc opgehangen vanwege de gelijkenis met Beatrix. Hij had daarover de krantenkop 'Prinses Glimlach bezoekt de West' geplakt. Rond de tijd van 'Het Huwelijk' werd de foto, vanwege het satirisch potentieel, aan Propria Cures aangeboden. Dat blad werd echter als krant gedrukt (koperdiepdruk heette dat geloof ik) en dan zou van de playmate-foto eerst een (duur) cliché gemaakt moeten worden. Bikkelacht werkte net met offset-druk en wij konden die plaat gewoon direct laten fotograferen. Wel heb ik de krantenkop er eerst afgeprutst, waardoor de plaat beschadigd raakte op heup- en op kniehoogte. Dat noodzaakte mij tot het aanbrengen van een nieuwe broek en bracht mij op het idee om aan het zwaard een wimpel te bevestigen, die de beschadiging op kniehoogte kon maskeren."