Herinneringen aan Emile Frijmersum door mede-QB'ers

Fekke Bijlsma

Weer is iemand van de oude garde overleden. Nu mijn QB-dispuutsgenoot Emile Frijmersum.
Paul Emile Victor Frijmersum is geboren in Paramaribo op 5 april 1927 en op 25 juli 2016 in Den Haag na moeilijke laatste jaren in overleden. Hij is 89 jaar oud geworden. Emile is direct na de oprichting lid geworden van het dispuut Quatre Bières. Een aantal van jullie zal hem ook nog herinneren van de Olofspoort-reünieƊ in 1993 in Belt-Schutsloot en van de QB-reünie in 2010 in de Jordaan.Hij heeft economie gestudeerd aan de UvA. Hij werd lid van de Olofspoort en bij de oprichting van Quatre Bières in 1955 werd hij – evenals ik – lid van dit illustere dispuut. Op de site zie hem op de foto's 100 en 101, op foto's van de Olofspoort-reünie in 1993 in Belt-Schutsloot en op die van de QB-reünie in 2010 in de Jordaan. Ik bewaar dierbare herinneringen aan mijn vriendschap met hem.

Henk Groen

Over Emile nog een persoonlijke herinnering. Ik herinner me mijn eerste ontmoeting met hem. Die was tijdens de 1958 Olofspoortkennismakingstijd toen Emile en Fekke aspirant-QB-ers in het ATVA aan de Marnixstraat ontvingen en ze ons nieuwelingen het vuur na aan de schenen legden. Als ik me goed herinner had Fekke daar een kamer. Een van de origineelste QB-gebeurtenissen die voor mijn tijd plaatsvond, was toen Emile met zijn donkere huid, als Sinterklaas verscheen en andere (blanke) QB-ers als Zwarte Piet opdraafden. Er staan geloof ik foto's van dit evenement op de Olofspoort website. We waren onze tijd ver vooruit!

Rob Stoeckart

Ach, een innemend mens is ons ontvallen

ieder zal zo zijn herinneringen hebben

de mijne, een huiselijke en wat curieuze:

ik was op bezoek bij Emile, bij hem thuis, en hij wilde luisteren naar een wedstrijdverslag live, van (als ik mij goede herinner) een criquet(hoe schrijf je dat?)wedstrijd maar als zijn vrouw in de buurt kwam zette hij het geluid af kennelijk vond ze er wat van

ik weet nog hoe het mij verbaasde, maar het tekent waarschijnlijk de vriendelijke innemendheid van Emile.